Groft brød

Egentlig ville jeg bage et rugbrød, men for ikke at gøre brødet alt for groft, valgte jeg istedet at tilsætte lidt mere grahamsmel og kerner af forskellig art. Jeg synes resultatet blev rigtig godt og jeg vil hermed give min opskrift videre. Så et rugbrød der ikke er lige så bastant som et almindeligt rungbrød.


Ingredienser

Rugsurdej
100 g groft rugmel
3 dl håndvarmt vand

Dej

  • 1-2 dl rugsurdej
  • 7 dl lunkent vand
  • 300 g grahamsmel
  • 200 g frø (Jeg brugte en 5 frø´s blanding fra Coop)
  • 300 g groft rugmel
  • 2 tsk salt
  • Lidt olie til at smørre formen

Fremgangsmåde 

Surdejen laves 4 – 5 dage før brug, hvis du ikke har rugsurdej i forvejen.

Rugsurdejen laves således: Rør rugmel grundigt sammen med vand i en mindre skål. Dæk derefter dejen med staniol eller køkkenfilm. Lad derefter dejen stå på køkkenbordet i 4-5 dage.  Rør rundt i dejen en enkelt gang hver dag. Når du kan se dejen bobler og dufter af øl, er rugsurdejen klar til brug.

Ælt alle ingredienserne sammen til det bliver en god, tyk, fyldig og klistret dej.

Tag efterfølgende 2 dl dej fra til næste gang du gerne vil bruge en rugsurdej og put de 2 dl i en lufttæt beholder og stil i køleskabet.

Smør brødformen med olie.

Derefter puttes resten af dejen i formen. Er overfladen rug, så brug e dejskraber til at forme den med.

Dæk efterfølgende formen med køkkenfilm og lad den stå et lunt sted i ca. 6 timer.

Brødet bages ved 190 grader i ca. 45 minutter. Derefter taget brødet ud af ovnen og afkøles.

Opbevaret brødet i en plastikpose, så det kan holde sig så længe som muligt.


Tips

Hænger køkkenfilmen fast i dejen når den er hævet, så tag den så forsigtigt af som muligt, så du undgår dejen falder sammen eller overfladen bliver alt for ujævn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *